wtorek, 17 listopada 2015

Siemię lniane - właściwości

Siemię lniane - właściwości
Jest to roślina jednoroczna, udomowiona w Mezopotamii prawdopodobnie już w szóstym tysiącleciu p.n.e., nie znana dziś w stanie dzikim. Obecnie uprawiana w wielu krajach świata, w tym również w Polsce. Nasiona lnu zwyczajnego popularnie nazywane siemieniem lnianym słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych.

Podstawowe składniki:
Nasiona zawierają do 6% substancji śluzowych, rozmieszczonych w łupinie nasiennej, i 30-40% oleju tłustego, ponadto glikozydy, w tym glikozydy cyjanogenne (do 1,5%), które uwalniają się tylko z rozdrobnionych i namoczonych nasion. Surowiec zawiera także około 20% białka.

Zastosowanie:
- osłona przewodu pokarmowego - wodne wyciągi z nierozdrobnionych nasion, sporządzone na zimno, drogą maceracji, lub korzystniej na gorąco, w postaci odwaru, i podane doustnie powlekają cienką warstwą błony śluzowe przełyku, żołądka i częściowo dwunastnicy, osłaniając je przed substancjami szkodliwymi,
- olej lniany obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa regenerująco na skórę,
- działanie przeciwzapalne (duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega - 3).

Źródła:
Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski - "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie".

czwartek, 5 listopada 2015

Cytryna - właściwości i zastosowanie

Cytryna - właściwości i zastosowanie
Cytryna to owoc tropikalny rosnący na drzewie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego. Jest znakomitym źródłem witaminy C, B1 i bioflawonoidów, zawiera także wapń, fosfor, potas oraz beta - karoten. 



Zastosowanie:
- ma działanie zasadotwórcze, tzn. pomaga neutralizować kwaśne produkty przemiany materii, a tym samym utrzymać równowagę kwasowo - zasadową w organiźmie,
- wspomaga usuwanie z organizmu zanieczyszczeń,
- obniża ciśnienie krwi,
- wykazuje działanie bakteriobójcze, kwas askorbinowy zawarty w cytrynie hamuje rozwój bakterii, dlatego też cytryna jest świetnym środkiem na odświeżenie oddechu,
- ma właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran,
- w kosmetyce jest stosowana do oczyszczania cery, rozjaśniania i usuwania plam na skórze,
- w ogrodnictwie jest rośliną ozdobną, uprawianą w ogrodach i parkach w krajach o ciepłym klimacie, w klimacie umiarkowanym uprawia się ją w szklarniach, a także w mieszkaniach jako roślinę pokojową.

Copyright © 2016 Kuchenne Innowacje , Blogger