Sezon na dynię w pełni, więc warto wykorzystać ją w swojej kuchni. Jest to warzywo, które świetnie sprawdza się do przyrządzania zup, wypieków, dżemów, powideł, a także jako dodatek do sałatek. Dynia jest bardzo dobrym źródłem prowitaminy A (beta - karoten), a jej pestki są bogate w cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe. Poniżej przepis na zapiekaną dynię z warzywami, czyli posiłek idealny na chłodne jesienne dni.
Składniki:
- dynia
- mieszanka warzyw na patelnię
- pieprz ziołowy
- sól
- oregano
- olej/oliwa
Przygotowanie:
1. Dynię pokroić na kawałki, obrać ze skórki i umyć.
2. Kawałki dyni podgotować około 15 minut - tak żeby nie zaczęły się rozpadać.
3. Wymieszać odrobinę oleju/oliwy z pieprzem ziołowym i obtoczyć kawałki dyni.
3. Warzywa na patelnię posolić i doprawić oregano.
4. Wszystko wymieszać, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 40 minut w temperaturze 150 °C
Zapisuję i chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWygląda przepysznie, choć nie jestem wielką fanka dyni
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam:)
UsuńWspaniała i pożywna zapiekanka - palce lizać :D
OdpowiedzUsuńA dziękuję. Pozdrawiam!
Usuń