niedziela, 9 września 2018

Cukina z mozzarellą i pieczarkami

Przepis na zapiekaną cukinię z mozzarellą
i pieczarkami

Cukinia jest jednym z najchętniej uprawianych warzyw w naszym kraju. Ceniona za lekkostrawność i dużą zawartość związków odżywczych. Idealnie nadaje się jako składnik sałatek, czy też ciast. Można ją jeść także smażoną w formie talarków obtoczonych bułką tartą oraz zapiekać faszerowaną. Poniżej przepis  na smaczne i bardzo szybkie danie, czyli cukinia faszerowana pomidorem, serem mozzarella i pieczarkami. 

Składniki (1 porcja - jak na zdjęciu):
- 1 średniej wielkości cukinia,
- opakowanie sera mozzarella,
- 1 pomidor
- 6 dużych pieczarek
Przygotowanie:
1. Cukinię umyć, następnie obrać ze skórki, przekroić na pół i wybrać miąższ ze środka łyżeczką zostawiając brzegi około 2 cm.
2. Pieczarki obrać i pokroić, po czym gotować około 10 minut.
3. Ser mozzarella i pomidora pokroić w drobną kostkę.
4. Środek cukinii wypełnić pokrojonymi pomidorami, pieczarkami i serem.
5. Piec około 25 minut w temperaturze 150 °C.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchenne Innowacje , Blogger