Nie bez przyczyny sok marchwiowo - selerowy jest uwielbiany przez gwiazdy Hollywood, dla
których priorytetem jest atrakcyjny i młody wygląd. Połączenie tych dwóch
warzyw ma silne właściwości oczyszczające organizm z toksyn, które są przyczyną
nie tylko złego samopoczucia, ale także wielu poważnych dolegliwości. Warto się
jednak przyjrzeć właściwościom prozdrowotnym tych dwóch warzyw z osobna.
Marchew jest
bogata w prowitaminę A (beta karoten). Jest to związek, dzięki któremu ludzki organizm
we współpracy z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz enzymami wątrobowymi
jest w stanie wytworzyć witaminę A. Witamina ta jest niezbędna dla utrzymania
prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci, odpowiada także za prawidłowe
wytwarzanie kolagenu. Ponadto jest także silnym antyoksydantem zwalczającym
wolne rodniki, które uszkadzają wzrok. Niedobór tego związku organicznego może
prowadzić m. in. do suchości skóry, a także trądziku pospolitego. Nie należy
też zapominać o właściwościach wspomagających opalanie, a w szczególności
przedłużaniu efektu opalenizny, redukcji przebarwień i ochronie przed
szkodliwym promieniowaniem UV.
Seler
naciowy słynie ze swoich
właściwości odmładzających i upiększających. Jest to warzywo bogate w witaminy A, E, C, PP (niacyna), a także
minerały – zawiera fosfor, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo. Dodatkowo ma
działanie uspokajające i antydepresyjne. Dieta bogata w seler to dobry sposób
na oczyszczenie organizmu z toksyn. Seler naciowy nadaje się do jedzenia na
surowo, ale jest też świetnym składnikiem sałatek, zup i soków.
Do zrobienia
soku potrzebna będzie sokowirówka i chwila wolnego czasu. Najlepiej pić zaraz po
zrobieniu, aby sok nie utracił swoich cennych właściwości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz