wtorek, 17 listopada 2015

Siemię lniane - właściwości

Len jest to roślina jednoroczna, udomowiona w Mezopotamii prawdopodobnie już w szóstym tysiącleciu p.n.e., nie znana dziś w stanie dzikim. Obecnie uprawiana w wielu krajach świata, w tym również w Polsce. Nasiona lnu zwyczajnego popularnie nazywane siemieniem lnianym słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych.

Podstawowe składniki:
Nasiona zawierają do 6% substancji śluzowych, rozmieszczonych w łupinie nasiennej, i 30-40% oleju tłustego, ponadto glikozydy, w tym glikozydy cyjanogenne (do 1,5%), które uwalniają się tylko z rozdrobnionych i namoczonych nasion. Surowiec zawiera także około 20% białka.

Zastosowanie:
- osłona przewodu pokarmowego - wodne wyciągi z nierozdrobnionych nasion, sporządzone na zimno, drogą maceracji, lub korzystniej na gorąco, w postaci odwaru, i podane doustnie powlekają cienką warstwą błony śluzowe przełyku, żołądka i częściowo dwunastnicy, osłaniając je przed substancjami szkodliwymi,
- olej lniany obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa regenerująco na skórę,
- działanie przeciwzapalne (duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega - 3).

Źródła:
Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski - "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie".

2 komentarze:

  1. Ciekawy blog^^ Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, zapraszam reszta informacji u mnie ----> http://ilove-cookie.blogspot.com/
    :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchenne Innowacje , Blogger