Pesto to pochodzący z Włoch zielony sos, w którego skład wchodzą: oliwa, bazylia, parmezan, orzeszki piniowe i sól. Używany jest przede wszystkim jako dodatek do makaronów. Ze względu na jego wartości odżywcze warto włączyć go do codziennej diety.
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum
- ser feta
- pesto - można kupić gotowe lub przyrządzić samemu z wyżej wymienionych składników, które należy razem zblendować - tak przygotowane pesto można przechowywać w lodówce w szklanym słoiku zalanym niewielką ilością oliwy z oliwek około tygodnia
Przygotowanie:
1. Makaron gotować około 15 minut w osolonej wodzie.
2. Pokroić ser feta w kostkę.
3. Ugotowany makaron wymieszać z fetą i pesto.
Smacznego :)
Prosty i szybki, a bardzo smaczny obiad :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
to prawda, bardzo szybki:) pozdrawiam!
Usuń