poniedziałek, 31 lipca 2017

Tarta kakaowa z owocami


Tarta kakaowa z owocami

Tarta kakaowa  na bazie z kaszy jaglanej


Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i standardowo wykonanie nie zajmie wiele czasu. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników. 





Składniki
- 1 torebka kaszy jaglanej w saszetkach, tj. 100 gram
- 3 łyżeczki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-  owoce - w mojej wersji pomarańcza i brzoskwinia, które idealnie komponują się z gorzkim smakiem kakao

Przygotowanie
1. Ugotować kaszę jaglaną - około 20 minut na małym ogniu.
2. Ugotowaną kaszę zblendować -  choć może być także w wersji niezblendowanej. 
3. Ubić jajka i wymieszać z kaszą jaglaną.
4. Dodać kakao, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
5. Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania lepkiej konsystencji.
7. Pokroić owoce.
6. Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem tortownicę i piec około 20 minut w temperaturze 150 °C.
7. Pod koniec pieczenia nałożyć na wierzch ciasta owoce i włożyć jeszcze na około 10 minut do piekarnika.

Smacznego :)

2 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchenne Innowacje , Blogger