![]() |
Tarta kakaowa z owocami |
Tarta kakaowa na bazie z kaszy jaglanej
Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i standardowo wykonanie nie zajmie wiele czasu. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
Składniki
- 1 torebka kaszy jaglanej w saszetkach, tj. 100 gram
- 3 łyżeczki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce - w mojej wersji pomarańcza i brzoskwinia, które idealnie komponują się z gorzkim smakiem kakao
Przygotowanie
1. Ugotować kaszę jaglaną - około 20 minut na małym ogniu.
2. Ugotowaną kaszę zblendować - choć może być także w wersji niezblendowanej.
3. Ubić jajka i wymieszać z kaszą jaglaną.
4. Dodać kakao, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
5. Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania lepkiej konsystencji.
7. Pokroić owoce.
6. Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem tortownicę i piec około 20 minut w temperaturze 150 °C.
7. Pod koniec pieczenia nałożyć na wierzch ciasta owoce i włożyć jeszcze na około 10 minut do piekarnika.
Smacznego :)
Dawno nie robiłam tarty, także chętnie skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam ;)
Usuń