![]() |
Zupa krem z kalafiora |
Kalafiorowa zupa krem to idealna propozycja na letni lekki obiad. Kalafior to bardzo pożywne warzywo bogate w witaminy C, B1 i B2, a także wapń, magnez, potas, fosfor i siarkę. Warzywo to należy do rodziny kapustnych, dlatego warto go gotować w wodzie z dodatkiem soli jodowanej. Kalafior świetnie sprawdza się jako baza do wszelkiego rodzaju zup krem. W mojej wersji zupa kalafiorowa została doprawiona solą, pieprzem, imbirem i koprem.
Składniki (1 porcja):
- pół główki dużego kalafiora
- sól
- pieprz
- imbir
- koper
- woda (najlepiej z ugotowanego kalafiora)
Przygotowanie
1. Kalafior gotować w osolonej wodzie około 20 minut.
2. Ugotowany kalafior zblendować - można użyć blendera lub rozdrabniacza do warzyw. Kilka różyczek zostawić do zupy.
3. Do gotującej się wody dodać papkę z kalafiora i pozostałe różyczki.
4. Utrzeć odrobinę imbiru na tarce i dodać do zupy.
5. Doprawić solą i pieprzem.
6. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować około 15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz