Powszechnie uważa się, że jedną z
głównych przyczyn starzenia się organizmu są tzw. wolne rodniki, czyli atomy
lub cząsteczki, które zawierają niesparowane elektrony. Molekuły te powstają w organizmie
człowieka w procesie przetwarzania energii. Zdaniem naukowców szybszemu
powstawaniu wolnych rodników sprzyjają m.in.: palenie papierosów, stres,
nadużywanie alkoholu, przebywanie w zanieczyszczonym środowisku, a także częste
spożywanie potraw wędzonych i grillowanych. Nadmiar wolnych rodników prowadzi
przez lata do różnego rodzaju uszkodzeń w komórkach całego ciała, co zwiększa
podatność na rozmaite zaburzenia i powoduje wystąpienie widocznych oznak
starzenia. Do skutków działania wolnych rodników należą: uszkodzenie błon
komórkowych i wewnętrznych mechanizmów komórkowych, zmniejszenie funkcji
obronnych organizmu, a także uszkodzenie białek skóry, prowadzące do
zmniejszenia jej elastyczności, a w konsekwencji pojawienia się zmarszczek.
Wolne rodniki w organizmie są neutralizowane przez cząsteczki zwane antyoksydantami. Tak więc starzenie się jest w pewnym stopniu wypadkową działania wolnych rodników i antyoksydantów. Im wyższy jest stosunek antyoksydantów do wolnych rodników, tym wolniej będzie następować starzenie się organizmu. Należy mieć jednak na uwadze, że nadmiar antyoksydantów może być równie szkodliwy jak ich niedobór. Główne antyoksydanty w diecie to witaminy: A, C i E, beta karoten oraz selen.
Poniżej tabela przedstawiająca źródła głównych antyoksydantów: witaminy A, C i E, beta karotenu oraz selenu.
Wolne rodniki w organizmie są neutralizowane przez cząsteczki zwane antyoksydantami. Tak więc starzenie się jest w pewnym stopniu wypadkową działania wolnych rodników i antyoksydantów. Im wyższy jest stosunek antyoksydantów do wolnych rodników, tym wolniej będzie następować starzenie się organizmu. Należy mieć jednak na uwadze, że nadmiar antyoksydantów może być równie szkodliwy jak ich niedobór. Główne antyoksydanty w diecie to witaminy: A, C i E, beta karoten oraz selen.
Poniżej tabela przedstawiająca źródła głównych antyoksydantów: witaminy A, C i E, beta karotenu oraz selenu.
Antyoksydanty
|
Źródła
|
Witamina A i prowitamina A (beta karoten)
|
Witamina A – olej rybny, wątroba.
Prowitamina A – zielone, pomarańczowe i żółte
owoce oraz warzywa, np. marchew, melon, czerwona, żółta i zielona papryka,
morele i mango.
|
Witamina C
|
Pomarańcze, cytryny, grejpfruty, czarne porzeczki, kiwi, czerwona,
zielona i żółta papryka.
|
Witamina E
|
Oleje roślinne, orzechy (np. migdały i orzechy
ziemne), pestki i kiełki.
|
Selen
|
Mięso i podroby, ryby, skorupiaki, masło,
awokado, owoce cytrusowe, gruszki, produkty zbożowe pełnoziarniste.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz