poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Koktajl z truskawek i mleka ryżowego

Dziś coś w sam raz na upalne dni. Orzeźwiający, a przede wszystkim zdrowy i smaczny koktajl na bazie 2 składników - truskawek i mleka ryżowego. 

Składniki:
- mrożone truskawki
- mleko ryżowe

Ze względu na fakt, że mleko ryżowe jest w sklepach dosyć trudno dostepne i stosunkowo drogie przedstawiam szybką wersję sporządzenia go w domu.

Sposób przygotowania mleka ryżowego:
Porcja na około 1 szklankę - 6 łyżek białego ryżu gotować około 15 minut. Ugotowany ryż wraz z 1 szklanką ciepłej przegotowanej wody zblendować. W razie gdyby było za gęste dolać więcej ciepłej wody. Na końcu przecedzić przez sitko.

Sposób przyrządzenia koktajlu jest banalnie prosty - zblendować truskawki z mlekiem. Do koktajlu można dodać kostki lodu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchenne Innowacje , Blogger