sobota, 15 kwietnia 2017

Dlaczego warto włączyć imbir do diety?

Imbir jest co prawda rośliną uprawianą w krajach tropikalnych, ale zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. Coraz częściej możemy go spotkać na bazarach i w marketach, a ponadto jest coraz tańszy, dlatego warto włączyć go do diety. Jest to przyprawa o bardzo szerokich właściwościach prozdrowotnych. Świetnie sprawdza się szczególnie w zimie ze względu na silne działanie rozgrzewające.

Podstawowe właściwości imbiru
- posiada silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
- obniża poziom cukru we krwi
- pomaga leczyć przeziębienie - bardzo skuteczne są napary z imbirem i cytryną 
- pomaga zwalczać bóle migrenowe i łagodzi mdłości
- pomaga utrzymać prawidłową higienę jamy ustnej - działa odkażająco i odświeżająco
- ze względu na zawartość antyoksydantów zwalcza wolne rodniki w organizmie 
- poprawia procesy trawienne, tym samym ułatwia odchudzanie
- polepsza krążenie kwri i rozgrzewa organizm 

Przepisy na zupy z dodatkiem imbiru

Koktajl witaminowy z imbirem

2 komentarze:

  1. W okresie zimowym uwielbiam shoty z imbiru, świeżo wyciśniętego soku pomarańczy i miodu. Stawia na nogi jak nic, poza tym dodaje super energii po wypiciu z samego rana. Imbir uwielbiam w każdej postaci i mogę jeść na kilogramy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba muszę wypróbować, bo też jestem wielką fanką imbiru. Pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchenne Innowacje , Blogger