Historia
Marchew jest rośliną występującą w stanie naturalnym w strefie
umiarkowanej niemal całej półkuli północnej. W Polsce rośnie dziko na niżu i w
dolnych partiach górskich na łąkach, wzgórzach i przydrożach. Roślina ta
została udomowiona przez Rzymian jako odmiana siewna już na początku Imperium
Rzymskiego, ale nie znalazła uznania i zarzucono jej uprawę. Ponownie
udomowiono ją w Afganistanie na początku VII wieku naszej ery jako odmianę
purpurową. Żółty mutant pochodzi z Iranu lub Syrii. Natomiast marchew o korzeniu
pomarańczowym pojawiła się jako mutant marchwi żółtej w Holandii w XVII wieku i
stopniowo rozpowszechniała się na świecie.
Skład
W głównej mierze marchew składa się z wody. Zawiera ponadto składniki
odżywcze – węglowodany (glukoza i sacharoza), białka, tłuszcze, a także
witaminy (B1, B2, B6, C, E, H, K, PP) oraz prowitaminę A. Marchew to także składniki
mineralne, jak np. mangan, wapń i miedź.
Działanie i zastosowanie
Korzeń marchwi wpływa na regulację trawienia, a także obniża poziom
cholesterolu we krwi. Ponadto roślina ta wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze.
Miazgę ze świeżych korzeni lub wyciśnięty sok z marchwi podaje się w
przypadkach niedożywienia, niedokrwistości, stanów zapalnych skóry oraz w
początkach awitaminozy A. Ważne jest, aby marchew pochodziła z ogródków
działkowych, przydomowych lub z upraw biodynamicznych, w których nie stosowano
nawozów mineralnych, zwłaszcza azotowych, ponieważ marchew hodowana na tych
nawozach może spowodować objawy nietolerancji, a nawet niebezpieczne zatrucia.
Wartość kaloryczna
100 gram to około 30 kcal
Indeks glikemiczny
marchew surowa – 35, marchew gotowana – 85
Źródła:
Źródła:
Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski - "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie".
dziękuję, również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń