piątek, 21 sierpnia 2015

Placki owsiane

Składniki:
- około 2 szklanki płatków owsianych
- około szklanka wody
- 1 jajko
- 1 jabłko
- 1 banan
- garść orzechów ziemnych
- dodatkowo co kto lubi: pestki słonecznika, pestki dyni, sezam itp.
- do ozdobienia: naturalny serek homogenizowany/jogurt naturalny i dowolne owoce (winogron, borówki etc.)


Przygotowanie:
1. Wsypać płatki do miski i zalać szklanką ciepłej wody. Odczekać chwilę aż płatki nasiąkną wodą.
2. Dosypać wszystkie suche składniki, tj. orzechy, pestki dyni, słonecznika, sezam itp.
3. Zblendować wszystkie wyżej wymienione składniki.
4. Utrzeć jabłko na tarce, banana pokroić w drobną kostkę  i dodać do masy. 
5. Dodać jajko i dokładnie wszystko wymieszać.
6. Smażyć na wolnym ogniu, na oleju lub maśle. 

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. ja je robię jeszcze prościej. mieszam jajko z płatkami i dodaję bakalie. bez wody i bez blendowania. wychodzą spoko i bardziej przypominają ciasteczka niż placki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować, dużo prościej, a na pewno równie smacznie :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchenne Innowacje , Blogger